Hoe ga je binnen een seniorencomplex om met mensen met dementie
Dat het aantal ouderen in ons land sterk gaat stijgen de komende jaren, is geen verrassing. Ook corporaties hebben hier rekening mee te houden. Zo krijgen zij vaker te maken met mensen die dementie ontwikkelen. Eén op de vijf Nederlanders krijgt ermee te maken. Wonny uit de Bulten-Stuiver volgde speciaal daarvoor een cursus.
Wonny werkt inmiddels 29 jaar bij deltaWonen in Zwolle. Ze heeft sinds 1 mei 2023 een nieuwe functie als projectleider sociaal. Daarmee is zij het vaste aanspreekpunt voor de bewoners die bij een sloop- en nieuwbouwproject van deltaWonen betrokken zijn. “Het gaat daarbij om een seniorencomplex met ongeveer honderd bewoners van 55 jaar en ouder die allemaal moeten verhuizen, het liefst naar de nieuw te bouwen appartementen. We proberen dat te doen op een manier zodat de meeste mensen geen twee keer hoeven te verhuizen en meteen door kunnen schuiven naar een nieuwbouwappartement. Want twee keer verhuizen is wel heel ingrijpend, met name voor deze doelgroep.”
En dan heb je het nog niet eens over mensen met dementie. Komt dat veel voor?
“Ja, door de vergrijzing groeit ook het aantal mensen met dementie. Dat zien we ook bij deltaWonen. Terwijl ik meer tijd doorbracht met de mensen uit het seniorencomplex, zag ik de cursus Omgaan met en herkennen van dementie voorbij komen en dat leek me toen wel passend. Het was niet zo dat ik in het complex meteen mensen herkende die dementerend zijn, maar bij sommigen rees wel het vermoeden dat er wel eens iets meer aan de hand kon zijn.”
Ben je er zelf al mee in aanraking geweest?
“Nog niet direct, maar wel indirect via familie of via buren. Die betreffende bewoners kan ik nu beter in de gaten houden, doordat ik bepaalde signalen nu beter herken na het volgen van de cursus. Een voorbeeld hiervan is dat er een bewoner bij een gesprek zit die geen of nauwelijks contact maakt en een ‘lege’ blik heeft. Als er een bewoner is waarbij ik het vermoeden heb dat er dementie speelt, zoek ik contact met familie als deze nog niet in beeld is. Ook heb ik contact met de wijkverpleegkundige, waarmee ik de signalen kan bespreken en aan wie ik advies kan vragen.”
Hoe komt een project zoals dit bij dementerende mensen binnen?
“Het levert voor iedereen al stress op als je hoort dat je je huis uit moet. Bij dementerende mensen komt dat nieuws nog veel harder binnen, zeker als het voor hun gevoel heel snel gaat. Ze raken door alle gebeurtenissen het overzicht kwijt. Het is essentieel om ze mee te nemen in het proces met korte en duidelijke informatie, verspreid over meerdere momenten. Niet al te moeilijke woorden gebruiken en alles stap voor stap. En herhalen is ook erg belangrijk. Verder wil ik zichtbaar blijven in het proces, zodat ze mij herkennen en weten dat ze bij mij terecht kunnen.”
Hoe doe je dat?
“Door wekelijks een inloopspreekuur te houden en ook in de schriftelijke communicatie zoals nieuwsbrieven mijn foto te plaatsen. Ik heb laatst zelfs mijn visitekaartje laten aanpassen met mijn foto erbij. Mensen zien dan een bekend gezicht, dat werkt.”
Zelf ook meer leren over dementie?
Tijdens de praktische training: omgaan met en herkennen van dementie leert u meer over de symptomen van dementie. U krijgt handvatten om beter om te gaan met deze specifieke en snel groeiende groep. Met verschillende oefeningen gaat u aan de slag om situaties te herkennen.
Bekijk ook de training: omgaan met bewoners met verward gedrag. Tijdens deze training krijgt u meer inzicht in de verschillende psychische problemen en verslavingen.
Datum: 08-04-2024