Blog

Kennis over de basis van het woningwaarderingsstelsel

Kennis over de basis van het woningwaarderingsstelsel

Wat komt er eigenlijk zoal kijken bij het waarderen van woningen? Hoe bepaal je de juiste huurprijs? Die vragen kwamen bij Richard Moes bovendrijven toen hij een project ging leiden waarbij dit onderwerp een belangrijke rol speelde. “Eerst terug naar de basis”, dacht hij bij zichzelf. De training “Woningwaarderingsstelsel” heeft hem daarbij uitstekend geholpen. En daarvan profiteert ook zijn werkgever Woonconcept.

Moes werkt bij de Meppelse corporatie Woonconcept. “Ik beheer de zakelijke vastgoedportefeuille. Dat heeft op zich niet veel te maken met het woningwaarderingsstelsel, maar één van de projecten die ik onder beheer heb heeft daar wel raakvlakken mee. Ik wilde daarover graag meer weten om goed beslagen ten ijs te komen wanneer ik met andere partners binnen dat project zou overleggen. Zo wilde ik op een gelijkwaardig niveau meepraten over het hoe en waarom van bepaalde processtappen binnen hun organisatie. Wat ik dus wilde was de basis van het woningwaarderingsstelsel leren kennen.”

Heeft de training je daarbij geholpen?

“Jazeker. Ik vind wel dat het iets langer had mogen duren dan het dagdeel dat er nu voor uitgetrokken was. Maar verder ben ik er erg tevreden over. De opzet dekte precies de basis van het woningwaarderingsstelsel: een stukje wet- en regelgeving, de totstandkoming van de punten en enkele handvatten om in de toekomst nieuwe documentatie of publicaties over het stelsel terug te vinden zodat ik snel op de hoogte ben van nieuwe ontwikkelingen.” In de training kwamen ook verschillende verdiepende praktijkvoorbeelden voorbij. “Dat waren de momenten dat de theorie ging leven”, aldus Moes. “In de middag was er ook een woninginspecteur van een corporatie die precies liet zien wat hij zoal aantreft als hij door een woning loopt. Stap voor stap, dat is perfect om te zien natuurlijk. Zo gaf hij als voorbeeld wat hij doet als hij een zelf aangebrachte voorziening aantreft. Aan de hand van die praktijkvoorbeelden kon ik meteen toetsen of hetgeen ik in de theorie had geleerd ook direct toepasbaar was.”

Die praktijkvoorbeelden werden ook door andere deelnemers ingebracht?

“Ja, we zaten met ongeveer zeven deelnemers, allemaal uit andere delen van het land. Zo kwamen er verschillende casussen voorbij. Het was leuk om te zien wat er op andere plekken zoal leeft en in de tijd die we hadden hebben we veel van elkaar opgestoken. Het was fijn geweest als we iets meer gelegenheid hadden gehad om elkaars situatie verder uit te diepen, maar het was zeker geslaagd om de basis te leren kennen. En dat was mijn doel.”

Dus je hebt je doel behaald met deze training?

“Ik wilde een brede en goed eerste kennismaking met het onderwerp woningwaarderingsstelsel en dat is zeker gelukt. In mijn dagelijkse werk komt het niet altijd aan bod, maar ik merk wel dat deze training mij een fundament heeft gegeven waardoor ik op een gelijkwaardige manier met partners een gesprek kan voeren en kan meedenken. En dat zijn mensen voor wie het woningwaarderingsstelsel dagelijkse kost is. Dus in die zin is de training ook kwalitatief dik in orde. Ik kan meepraten, begrijp wat ze zeggen en wat ze aan het doen zijn. Dat geeft mij een zelfverzekerd gevoel, een gevoel dat ik van waarde kan zijn.” Moes heeft zelfs in zijn eigen corporatie al wat zaken aan kunnen passen. “Bij het waarderen voerden we velden in die eigenlijk geen effect hadden op het totaal aantal punten om tot een huurprijs te komen. Door het schrappen daarvan besparen we nu veel tijd.”

Datum: 06-06-2024

Delen: