Inhoud
Het woningwaarderingsstelsel wordt jaarlijks “up-to-date” gehouden. Hetzelfde geldt voor de tabellen waaruit u de maximale huurprijsgrens kunt aflezen bij een bepaald aantal WWS-punten. Per 1 januari 2020 én per 1 juli 2020 wijzigden diverse kengetalen en tabellen waarmee u moet rekenen. En in de afgelopen jaren zijn onderdelen van het WWS vernieuwd of aangevuld. Per 1 oktober 2016 zijn punten voor renovatie, extra punten voor kleine woningen in de regio Amsterdam en Utrecht, en een verbeterde berekening van de puntentoeslag voor zorgwoningen ingevoerd.
Kortom, bij woningwaardering komt meer kijken dan alleen de oppervlakte vaststellen. Zo spelen het uitrustingsniveau en de energiezuinigheid van de woning ook een rol. Sinds 1 oktober 2015 leidt de WOZ-waarde van een woning tot WWS-punten. Tegelijk vervielen de aspecten ‘Woonvorm’, ‘Woonomgeving’, ‘Hinderlijke situaties’ en ‘Schaarstegebieden’. Wat toen nog een ‘serviceflat’ werd genoemd, heet nu een ‘zorgwoning’, zij het met een iets gewijzigde definitie.
In deze training passeren alle ins en outs van het WoningWaarderingsStelsel, en daaruit voortvloeiende prijsvorming, de revue. Uw praktijkvoorbeelden gebruiken we als oefenmateriaal voor het toekennen van punten conform de methode van de huurcommissie. Daarnaast komen de gevolgen voor de huurprijs van ZAV en woningverbetering aan de orde. En nieuwbouw: hoe kent u daaraan punten toe zolang u geen energie-index of WOZ-waarde hebt?
Programma
- Wettelijk kader van het WWS
- Toetsing van kwaliteit & huurprijs
- Puntentelling Zelfstandige woningen
- Actuele aandachtspunten:
- Invloed Warmtewet
- Energielabel / Energieindex
- Energieprestatievergoeding
- de WOZ in het WWS
- WOZ Drempelbedrag
- WOZ / Kleine woningen / Regio Amsterdam en/of Utrecht
- WOZ Nieuwbouwwoningen
- WOZ Transformatie / Hoogniveau renovatie
- Punten bij renovatie
- Zorgwoningen
- Interpretatieverschillen / weetjes
- Procedures bij de huurcommissie