Blog

Tips voor het bewaken van planmatig werken

Tips voor het bewaken van planmatig werken

Om de kwaliteit van de woonomgeving goed te houden of te verbeteren, is handhaven van afspraken en regels belangrijk. Zeker nu werkgebieden van woonconsulenten en wijkbeheerders steeds groter worden, lukt dit alleen als er slim en doelgericht wordt gewerkt. Het is daarom effectiever en efficiënter om planmatig te werk te gaan. Maar ja, hoe breng je dit in de praktijk? We delen vijf tips die je direct kunt toepassen.

1: Voorkom dat de waan van de dag je plan in de war stuurt

Blok voldoende tijd vrij in je agenda voor activiteiten zoals het opstellen van een plan of afspraken. Let er hierbij op dat er tijd overblijft voor je andere taken. Plan je agenda niet helemaal vol, want dan kun je niet meer reageren op onverwachtse gebeurtenissen.

2: Laat je beoordelen op je plan

Spreek met je leidinggevende af dat het realiseren van het planmatig handhaven een belangrijk deel uitmaakt van je aansturing en de beoordeling. Als je niet tijdig reageert op klachten of andere taken laat liggen, wordt je hier immers ook op aangesproken.

3: Zorg voor intern draagvlak

Maak duidelijk aan je collega’s waarom het zo belangrijk is om planmatig aan de slag te gaan en dat je hier prioriteit aan geeft. Zorg er ook voor dat ze voorbereid zijn op vragen of negatieve reacties vanuit de buurt. Laat regelmatig zien wat je bereikt.

4: Stel een realistisch plan op

Zorg ervoor dat je plan realistisch is. Door elk jaar gericht een deel van het werkgebied aan te pakken, bereik je dat in dit deel álle zaken die onwenselijk zijn, worden aangepakt. Elke buurt en elke woning komt uiteindelijk aan de beurt.

  • Kies per jaar maximaal 15-25% van het werkgebied
  • Verdeel de complexen die je gaat aanpakken in 3-4 delen, ga uit van ongeveer 3-4 maanden per deel
  • Kondig ruim van tevoren aan dat het complex het komend jaar aan de beurt is en wat hierbij de stappen zijn
  • Maak het de mensen gemakkelijk. Bedenk samen met bewoners een actie om de buurt op te knappen
  • Breng hierna de woningen, tuinen, balkons en portieken in kaart die nog niet in orde zijn

Meer weten over het organiseren en handhaven van planmatig onderhoud?

Met planmatig onderhoud en onderhoudsprojecten komt er heel wat op je af. Hoe houd je al die ballen in de lucht? Tijdens de opleiding Opzichter  Planmatig Onderhoud krijg je niet alleen de benodigde technische kennis, maar ook handvatten over hoe je dit organiseert.

Ben je opzichter? Lees dan meer over de opleiding Opzichter  Dagelijks Onderhoud.

Datum: 14-12-2023

Delen: