Inhoud
Woningcorporaties huisvesten een brede groep aan mensen met veelal een laag inkomen, waaronder kwetsbare doelgroepen. De laatste jaren neemt het aantal kwetsbaren toe en daarmee verandert ook de doelgroep. Denk bijvoorbeeld aan mensen die van zorg afhankelijk zijn en begeleid wonen, statushouders, woongroepen, ex dak- en thuislozen en ouderen.
Samen met de toenemende schaarste op de sociale woningmarkt, zet dat de leefbaarheid in buurten steeds verder onder druk. Meer kwetsbare mensen komen in dezelfde wijken te wonen en de sociale draagkracht van wijken neemt daarmee ook steeds verder af. Daarom groeit de vraag naar gemengd wonen: wooncomplexen waar verschillende groepen mensen doelbewust samenwonen, contact onderhouden en vaak ook gezamenlijk activiteiten ondernemen. Want wonen is zoveel meer dan het "dak boven je hoofd". Wonen gaat ook over meedoen aan de samenleving.
Tijdens deze training Gemengd Wonen krijg je inzicht in de nut en noodzaak van nieuwe woonconcepten, de verschillende vormen van gemengd wonen.
Ook leer je hoe woningcorporaties in de praktijk meer regie kunnen krijgen over de samenstelling van complexen, buurten en verbinding tussen bewoners.
Hoewel elk gemengd wonen project uniek is, biedt de training Gemengd Wonen je de benodigde informatie en handvatten die je binnen je eigen organisatie, maar ook richting de gemeente, zorgpartijen en andere stakeholders nodig hebt. Aan de hand van diverse praktijkvoorbeelden uit verschillende steden, komen de belangrijkste facetten aan bod die komen kijken bij het opzetten, uitvoeren en beheren van een gemend wonen project.
Uiteraard is er ook gelegenheid om vraagstukken rondom gemengd wonen of de doelgroepen die leven binnen jouw organisatie in te brengen.
Programma
Dag 1) Het opzetten van een gemengd wonen project
- Definitie en het waarom van gemengd wonen
- Nut, noodzaak, visie & beleid
- Verschillende vormen van gemengd wonen en soorten doelgroepen
- Draagvlak en urgentie binnen de eigen organisatie creëren
- Passend vastgoed realiseren in een passende omgeving
- Business case
- Anders toewijzen in bestaand bezit
- Intern projectteam formeren
- Samenwerkingsovereenkomsten
- Gemeentelijke afspraken
- Communicatieplan
- Huurcontractvormen, huurprijzen en servicekosten
- Gemeenschappelijke voorzieningen
Dag 2) Beheer en borging van een gemengd wonen project
- Werving en Selectie
- Woonwijzer en sleutelplan
- Sociaal beheerplan
- De sociaal beheerder / projectcoördinator
- Zelfbeheer (gangmakers/superburen, projectmakers)
- Community building
- Veiligheid en overlast in gemengd wonen complexen
- Privacy convenant samenwerkingspartners
- Periodiek afstemmingsoverleg en samenwerkingsafspraken
- Bewonersvereniging
- Inbreng eigen casus of woonconcept vanuit eigen organisatie
- Afwijkende organisatorische processen
- Afspraken met aannemers en installateurs