Inhoud
Criminele netwerken lijken steeds vaker de bovenwereld te gebruiken. Dat beïnvloedt onze samenleving. Ook (kwetsbare) bewoners raken steeds vaker betrokken bij deze netwerken. Soms met eenvoudige klusjes zoals het bezorgen van pakjes. Maar bewoners worden ook ‘geronseld’ als geldezel of katvanger: om met criminaliteit verkregen geld te helpen witwassen, of om zijn of haar identiteit uit te lenen. Of erger, met hennepteelt op zolder van de huurwoning… of spookbewoning...
De rol van corporaties in de aanpak, preventie en het proactief signaleren van ondermijning wordt steeds belangrijker. Zeker nu georganiseerde criminele organisaties meer en meer de (zwakkere) huurders weten te ‘werven’ voor activiteiten.
Hoe interessant het financieel vaak ook lijkt, lucratief zijn die klussen voor criminelen op lange termijn zelden. Problemen bij bewoners nemen alleen maar toe. En in de wijk neemt het gevoel van veiligheid en leefbaarheid verder af. Ondermijning is een grote financiële en maatschappelijke kostenpost.
Maar wat is criminele ondermijning nu precies? Waar speelt het en hoe herken je signalen bij bewoners en in de wijk als je dagelijks in de wijk bent? Op welke manier hebben corporaties met ondermijning te maken? Welke impact heeft criminele ondermijning op de leefbaarheid in de wijken? Wat kunnen corporaties daaraan doen? Hoe meld je ondermijning en zorg je tegelijk voor je eigen veiligheid?
Tijdens deze praktische training, bedoeld voor mensen die in de wijk werken en/of in direct contact met bewoners staan, leer je welke vormen van ondermijning er bestaan en hoe je deze kunt herkennen. Je leert ook hoe je kunt signaleren, wat je zelf preventief kunt doen tegen ondermijning en hoe je op een zorgvuldige en veilige wijze signalen kunt melden.
Programma
- Wat is ondermijning
- Impact van ondermijning op de wijk en de buurt
- Ondermijningssystemen: hoe werkt de criminele wereld
- Gedrag bij bewoners herkennen
- Situaties en de zichtbare kanten van ondermijning
- Preventief werken bij kwetsbare bewoners
- Meest voorkomende activiteiten in wijken
- Belangrijke signalen in de wijk
- Partners in de aanpak in de wijk
- Melden van ondermijning
- Wijkschouw in de praktijk
- Terugblik op de wijkschouw
- Eigen veiligheid voorop
- Relativeren: De meeste mensen deugen