Inhoud
Sociaal Beheer houdt meer in dan werken aan leefbaarheid. Leefbaarheid is namelijk in de nieuwe woningwet gedefinieerd en gaat alléén over een aantal uitgaven die in de prestatieafspraken moeten zijn vastgelegd en niet over de tijd en inzet van medewerkers.
Het slim besteden van die tijd is waar het om gaat. Met brandjes blussen wordt de wijk niet beter. Sociaal Beheer vraagt om een integrale aanpak. Zodat niet op basis van klachten de problemen achteraf worden aangepakt, maar juist zoveel mogelijk de problemen aan de voorkant worden voorkomen door vroegtijdig problemen te signaleren én op te lossen.
In deze training leer je een integrale aanpak die begint bij de nieuwe huurder. Daarnaast wordt veel aandacht besteed aan gerichte planmatige activiteiten waarmee het bewonersgedrag en de woonomgeving in een complex of gebied kunnen worden verbeterd. Ook gaan we uitgebreid in op de mogelijkheden en onmogelijkheden om huurders te activeren en medeverantwoordelijk te laten zijn voor de kwaliteit van het wonen. Uitgangspunt is te komen tot een doordachte, planmatige aanpak waarmee je, samen met netwerkpartners en bewoners aansprekende en tastbare resultaten boekt.
Tijdens de training is er voldoende ruimte voor het uitwisselen van kennis en ervaring met collega’s.
Programma
Dag 1: Thema’s " de woonomgeving”
- Sociaal Beheer: een integrale werkwijze en aanpak
- Schoon, heel en veilig
- Verloedering stoppen: De Broken Windows Theorie
- De Invloed van de woonomgeving op het gedrag.
- De kwaliteit van de woonomgeving: Tastbaar en Meetbaar!
- Wijkschouw, bevindingen en oplossingen
Dag 2: Thema’s “planmatig handhaven” en “activeren”
- Planmatig Handhaven: De Blokaanpak
- Werken aan beoogde resultaten
- Werken aan intern draagvlak.
- Het netwerk externe samenwerking.
- Activeren en betrekken van bewoners.
- Praktijkuitwisseling en cases