Blog

Het gaat niet om hoe hoog je springt... veel belangrijker is hoe je terugveert!

Herken je dat? Na de vakantie zit je weer vol nieuwe ideeën en je hebt met jezelf afgesproken dat je het dit keer echt rustiger aan gaat doen. Dus begin je moedig weer aan je werk en de eerste week houd je je netjes aan je afspraken. Je laat je agenda niet te vol lopen, bewaakt je grenzen en je hebt nog energie om leuke dingen te doen in je vrije tijd. Heerlijk! Totdat de automatische piloot het weer overneemt en voor je het weet zit je weer in de maalstroom van je leven en lijkt de vakantie steeds verder weg.

Misschien herken je het volgende ook: Wanneer je aan het werk bent, droom je van vakantie; “Ah, straks drie weken helemaal niks!”. En wanneer je eenmaal op vakantie bent, komen er ineens gedachten voorbij over werk, collega’s en dingen die je eigenlijk had moeten doen. Dat is eigenlijk best vreemd.

Kortom we reizen wat af door de tijd… In onze gedachten vooral. Terugkomend op de voornemens na je vakantie; niets menselijks is ons vreemd en menigeen met jou wil graag na de vakantie dingen anders aanpakken. Het is net zoals met oud en nieuw, het moment voor voornemens. Het is alleen dat voornemens soms zo lastig zijn om vol te houden! Vraag maar eens na bij de sportschool.

Misschien lees je er wel eens over, dat het belangrijk is om meer in het moment te leven. Meer in het nu. Tja, denk je misschien, maar dat krijgt de rekeningen niet betaald, of zorgt ervoor dat je afspraken kunt maken. Daarvoor moet je wel vooruit kijken!
De kunst hierbij is om veerkracht te ontwikkelen. Neem nou de bamboe plant, deze is sterk en buigzaam tegelijk en in plaats van knakken onder weersomstandigheden veert het mee! Een metafoor die je kunt toepassen misschien wel op jezelf; wanneer je vasthoudt aan die ene vakantie om op te laden en tot rust te komen, dan doe je jezelf te kort. Ook als je continu door de tijd reist met je gedachten naar het verleden over dingen die zijn gebeurd en dingen die nog moeten komen, dan ben je er eigenlijk ook niet echt helemaal bij. Dit alles zorgt voor minder veerkracht en buigzaamheid in het dagelijks leven. Wanneer je veerkracht hebt, kunnen stress en zorgen aanzienlijk afnemen en dat betekent weer dat je meer ontspanning kunt ervaren in werk en in je leven.

De volgende tip kan je helpen om een start te maken voor meer veerkracht: Neem elke dag een moment om een paar keer bewust adem te halen en ga dan weer verder met je activiteit. Desnoods zet je een timer om jezelf hieraan te herinneren.
Je geeft jezelf een mini break en als dit een gewoonte wordt, kun je het effectief inzetten bij stress!

Daarbij hebben wij speciaal een training ontwikkeld voor meer Veerkracht. Door het volgen van trainingen blijf je een leven lang leren en wanneer je een leven lang leert, blijf je in ontwikkeling en creëer je ook veerkracht. De kracht van jezelf blijven ontwikkelen is doelen stellen die haalbaar zijn en niet te hoog gegrepen! Dat je weet wat je echt drijft en je daarop kunt reflecteren!

Meer tips en handvatten nodig? Volg onze nieuwe training Veerkracht

Maria ter Beek
Trainster Kjenning

Datum: 04-10-2016

Delen: