Blog

Huurrecht verdieping: “Je dompelt je onder in de materie”

Hoewel Annette Jansen, projectleider Beheer en Communicatie bij Vestia, gepokt en gemazeld is in de corporatiewereld, vindt ze het belangrijk zichzelf te blijven ontwikkelen. Onlangs volgde ze de training Huurrecht verdieping. “De wereld beweegt, de corporatiewereld ook, dus moet je zorgen dat je bijblijft.”

Na al die jaren is de corporatiewereld nog steeds leuk?

“Jazeker. Ik loop al lang in deze wereld rond en heb verschillende functies vervuld. Op dit moment vervul ik tijdelijk de rol van proceseigenaar Verhuren eenheden & leefbaarheid. Vestia is een grote corporatie en had verschillende woonbedrijven, verspreid over het land.

Dat is omgezet in een organisatie met minder vestigingen met een meer centrale aansturing. Dat betekent overal dezelfde processen, dezelfde dienstverlening en dezelfde kaders bij de besluitvorming hanteren. Nieuw beleid betekent ook nieuwe procedures. Mijn werk als proceseigenaar is echt hartstikke leuk, ik mag me overal ‘mee bemoeien’.”

Hebt u daarvoor niet genoeg aan uw opgebouwde kennis ervaring?

“Natuurlijk weet ik echt wel het een en ander. Maar tegelijkertijd is dat ook een valkuil: dat je dénkt dat je alles weet. En dat is natuurlijk schijnzekerheid. Dat was ook de aanleiding om een verdiepende training te willen doen over huurrecht. De basis is er wel, maar ik wilde de diepte in. De wereld beweegt, de corporatiewereld ook, en dus ook wet- en regelgeving.”

Huurrecht verdieping. Dat klinkt niet heel sexy

“Een collega die de training had gevolgd was enthousiast, toen dacht ik: dat is ook goed voor mij om te volgen. Maar het leek mij op voorhand inderdaad wel taai. Ik ben meer van de mensen dan van de regels namelijk. En dan ook nog 2 volle dagen.”

En? In slaap gevallen?

“Absoluut niet. Het werd heel levendig en enthousiast gebracht door iemand met liefde voor het vak. En dat werkt, daar werd ik door meegesleept. Je dompelt je echt onder in de materie. Er kwamen verschillende onderdelen aan bod, van juridische basis huur & verhuur, woningwaardering, nutsvoorzieningen, de warmtewet tot overlast en het bevorderen van de leefbaarheid. De training was op locatie, er is geen afleiding van het werk, je kunt niet even snel wat tussendoor doen. Dat werkt voor mij het best. Ik ben dan in een andere wereld, de wereld van de trainer. ”

Wat was het interessantste onderdeel?

“Voorafgaand aan de training kon je aangeven welke aandachtsgebied(en) je belangrijk vond. Voor mij was dat het onderwerp zelf aangebrachte voorzieningen (ZAV). Dat kwam ook ruim aan bod. Wat ik daarnaast heel interessant vond was het onderdeel wet- en regelgeving, bijvoorbeeld dwingend recht versus regelend recht. Maar ook hoe een wetboek in elkaar steekt.

Van te voren had ik er niet op gerekend dat het zo belangrijk en nuttig is om de logica en opbouw daarvan te weten. De droge tekst verrijkte de trainer met sappige voorbeelden. Altijd leuk, en regelmatig ook herkenbaar. Door de voorbeelden blijft het beter hangen.”

Bent u nu een wandelend wetboek?

“Zeker niet, maar het is nu geen ondoordringbaar woud meer voor mij. Dat is prettig. Alle documentatie van de training, inclusief mijn aantekeningen, heb ik overigens zo ‘opgeborgen’ dat ik er in een paar muisklikken bij ben. Ik kan dus snel zaken opzoeken en nakijken.”

Datum: 09-12-2020

Delen: