Blog

Met bezieling werken aan de bedoeling

Bedoeling en Bezieling...
Je komt die woorden steeds vaker tegen. Hoewel deze termen in dezelfde hoek lijken te zitten, duiden ze wel heel verschillende zaken aan. Wat is nu de betekenis en waarom zijn deze woorden zo relevant voor woningcorporaties?

De Bedoeling
Wat de bedoeling is van een woningcorporatie is blijkbaar niet altijd even eenduidig. In het recente verleden hebben we gezien hoe een aantal corporaties met "exotische projecten" en andere activiteiten bezig waren die duidelijk niet de bedoeling waren. Maar ook nu zijn er in de sector nog bestuurders te vinden die stellen dat corporaties primair vastgoedbedrijven zijn. Ook sprak ik recent nog een vooraanstaand financieel adviseur die stelde geen principieel verschil te zien tussen een corporatie en een institutioneel belegger.

Hier is naar mijn mening nog volop werk aan de winkel voor corporaties. En niet alleen om de koers van de organisatie te bepalen en de buitenwereld te laten zien waarvoor de cor
poratie echt staat. Het helpt ook om de interne samenwerking harmonieus te laten verlopen. Als niet helder is wat de bedoeling is, dan is er binnen de organisatie geen overstijgend belang waaraan alle afdelingen en medewerkers dienstbaar kunnen zijn. Die overstijgende visie is bij een woningcorporatie, die uit verschillende afdelingen en vakgebieden bestaat, zeer belangrijk.

Zonder die visie is het onvermijdelijk dat elke afdeling het eigen vakgebied als het belangrijkste doel gaat beschouwen. De financiële afdeling streeft naar rendement, de bouwkundigen naar kwalitatief hoogstaand vastgoed, de afdeling woondiensten naar excellente dienstverlening en de afdeling control naar beheersing. Dit leidt onvermijdelijk tot interne strubbelingen en tot verspilling van tijd en geld.

Door de bedoeling van de corporatie helder te maken en aan alle medewerkers en afdelingen te vragen om bij te dragen aan dit hoogste doel, wint de organisatie enorm aan focus en efficiëntie.

Bezieling
Bezieling betekent dat je je persoonlijk kunt verbinden met wat je doet. Woningcorporaties zijn maatschappelijke organisaties en trekken daardoor bij uitstek mensen aan die dienstbaar willen zijn aan anderen. Corporaties staan op dit gebied in een rijke traditie, die meer dan een eeuw oud is. Voor veel mensen in de sector is het van betekenis om daar deel uit van te mogen maken.

De kernvraag tijdens het seminar De Bezielde Corporatie “Hoe kun je een organisatie zo inrichten, dat medewerkers de ruimte krijgen om te floreren” is juist in deze tijd een relevante vraag.

Nu corporaties inzetten op meer doen met minder mensen, is het cruciaal dat medewerkers het beste uit zichzelf halen. Verbonden zijn aan hun werk. En juist daar gaat het maar al te vaak mis.

Ik las onlangs een interview met een bestuurder die stelde dat het alleen gaat om de bedoeling en dat hij met bezieling niets kan. Want: "Zonder zingeving gaat het ook!".

Maar is dat echt waar? Te vaak ontmoet ik mensen die niet op hun plek zitten, of zijn uitgekeken op hun functie en toch blijven zitten in hun baan. Ook spreek ik mensen die vinden dat de organisatie ervoor moet zorgen dat ze hun werk goed kunnen doen zonder daar zelf enige verantwoordelijkheid voor te nemen. Als laatste noem ik mensen die doorslaan in een regels-zijn-regels mentaliteit waardoor huurders met problemen blijven zitten, die met een beetje flexibiliteit gemakkelijk kunnen worden opgelost.

Het kernprobleem
Het kernprobleem van veel organisaties in de sector is dat er te veel mensen niet (meer) met passie, bezieling en energie aan de slag zijn. Lamgeslagen door regelgeving of reorganisaties. En juist dat is een grote belemmering voor het functioneren van teams en organisaties. Nu ligt dat vaak niet zozeer aan de mensen zelf, maar vooral aan de organisatie die dit faciliteert en in stand houdt in mijn optiek.

Ook medewerkers die wel over die innerlijke drive beschikken, hebben het de laatste tijd moeilijk. Zij ervaren steeds vaker een keurslijf, waar ze maar niet uit kunnen komen. Zo ontmoet ik vaak wijkbeheerders en woonconsulenten die duidelijk zien dat er aantal zaken in de wijk niet goed gaan, maar onvoldoende ruimte voelen of krijgen om die problemen structureel op te pakken. Denk hierbij aan extra aandacht voor kwetsbare huurders, zoals statushouders en het structureel aanpakken van verloedering.

Door meer ruimte te geven aan bezieling, worden medewerkers productiever en corporaties plezieriger om voor te werken, mee samen te werken en van te huren.

Kortom, de bedoeling is weten waarvoor je het doet, bezieling is ervaren dat je daar een waardevolle bijdrage aan levert. Nu de sector in transitie is, is het uitwerken van beide begrippen een belangrijke leidraad geworden in de ontwikkeling van corporaties. En om te zorgen dat we werkelijk het verschil weer kunnen maken. Want corporaties zijn heel belangrijk in onze maatschappij!
Bent u ook op Seminar De Bezielde Corporatie op 29 september 2016 a.s.?

Harry Vlaar
Trainer Kjenning
Spreker en dagvoorzitter Seminar De Bezielde Corporatie

co-auteur van het boek De Bezielde Corporatie

Datum: 07-07-2016

Delen: