Blog

Met nieuwe leervormen blijft kennis beter hangen

Met nieuwe leervormen blijft kennis beter hangen

Een training opzetten en geven lijkt  wellicht lastig. Maar bij Enserve hebben ze via maatwerk training ‘Train de trainer’  geleerd dat je niet te moeilijk moet denken. "Met de juiste werkvormen en opzet  kun je een effectieve en leuke training opzetten."

Enserve is een stichting die samenwerkt met woningcorporaties. De corporaties maken gezamenlijk beleid voor het verdelen van de woningen. Enserve adviseert daarbij en helpt door de beleidsregels als het ware te vertalen naar oplossingen voor in het woonruimteverdeelsysteem. "Dat doen we voor corporaties, maar in samenwerking met bijvoorbeeld gemeentes", zegt specialist Wonen Saskia Sanders. “We beheren dat systeem voor acht regios’en geven corporatiemedewerkers daar training voor, maar het geven van trainingen is maar een klein onderdeel van ons werk.”

Hoe ben je uitgekomen bij een maatwerk training ‘Train de trainer’?

"Naast het trainen van mensen op het gebruik van het woonruimteverdeelsysteem, is een belangrijk onderdeel van ons werk werkzaamheden rond urgentiecommissies. Het verwerken van de administratie en beheer van het proces vanaf de urgentieaanvraag bij een corporatiemedewerker tot aan de bezwarencommissie, ligt bij ons. De corporatiemedewerker die met urgentieaanvragen te maken heeft, trainen wij ook in het voeren van een kansadviesgesprek, het schrijven van een urgentierapportage et cetera. Het trainen van corporatiemedewerkers deden we er vaak zijdelings bij en kreeg te weinig aandacht. Dat kon professioneler. En daar kwam nog bij dat er collega’s vertrokken zijn met veel inhoudelijke kennis. Die zijn vervangen door enthousiaste nieuwe mensen, maar zonder de basiskennis van de vertrokken collega’s. Trainen was dus ook in dat opzicht extra noodzakelijk."

Welke aspecten kwamen aan bod tijdens de training?

"De trainster zorgde voor een hele leuke, afwisselende en veilige omgeving. Dat was bijzonder prettig. We behandelden onderwerpen als presentatie; hoe sta je voor een groep mensen? En waar wij zelf ook naar op zoek waren, was welke dingen je nou aan bod laat komen bij een training, de opbouw dus. En in welke vorm giet je zoiets dan? Welke leervorm past bij een groep en onderwerp? Daarin hebben we heel veel geleerd en allerlei nieuwe leervormen opgedaan die we zeker gaan gebruiken bij het trainen van corporatiemedewerkers."

Kun je een voorbeeld geven van die nieuwe leervormen?

"Wij dragen veel kennis over, zijn constant bezig met zenden van regels en beleid. Dat is best droog. Maar als je bijvoorbeeld de criteria voor urgentie in papiertjes op de grond legt en je maakt er een puzzel van, dan gaat het meer leven en is het ook een leukere leervorm waar je interactief mee aan de slag kunt. Dat is leuker en het beklijft ook nog eens beter. Of het simpele voorstelrondje; zet mensen eens in volgorde van lengte naast elkaar om het wat grappiger te maken, dat soort zaken."

Wat is het belangrijkste wat je geleerd hebt?

"Dat trainen echt een vak is. Bij Enserve is training geven een klein onderdeel van ons werk, des te belangrijker is het dat we geleerd hebben dat je met kleine ingrepen toch een hele leuke en effectieve training op kunt zetten. Daar is geen raketwetenschap voor nodig. Je hoeft niet alles enorm groot te maken in je hoofd als je een training opzet. Keep it simple. Mijn collega’s hebben inmiddels al met deze kennis nieuwe trainingen gegeven en die zijn zeer enthousiast ontvangen!"

Ook een maatwerk training?

Meer weten over een maatwerk training? Of brainstormen over een goede oplossing voor uw situatie? Bekijk de mogelijkheden voor een in company training of bel 0320 - 237488 en onze opleidingsadviseurs nemen snel contact met u op.

Datum: 01-02-2024

Delen: