Blog

Merlien Welzijn (Tablis): “Het platform Managers Wonen combineert theorie en praktijk”

Kennis delen en ophalen, leren van elkaar, toetsen, sparren met collega’s uit het hele land in het platform Managers Wonen. Dat levert meer dan alleen een bredere kijk en inspiratie op. “Ik moet er wel wat mee kunnen in de dagelijkse praktijk”, aldus Merlien Welzijn, manager Wonen bij woningcorporatie Tablis Wonen.

Inspiratie opdoen is niet voldoende?

“Voor mij niet. Inspiratie is ook belangrijk, het geeft energie, maar ik wil er in de praktijk ook mee aan de slag kunnen. Ik ben altijd op zoek naar een goede combinatie van theorie en praktijk. Kennis delen en ophalen, sparren en toetsen. In dit platform komen we drie keer per jaar een dag bij elkaar met allemaal managers Wonen. Er nemen managers Wonen van corporaties uit het hele land aan deel, van Groningen tot Limburg. Je krijgt een beeld van veel verschillende woningmarkten en daardoor ook van veel verschillende aanpakken. Dat krijg je dan toch maar mooi mee en kan ertoe leiden dat je zelf ook dingen anders gaat doen.”

Maar sparren, toetsen: dat kan toch ook met collega’s?

“Voordat ik drieënhalf jaar geleden bij Tablis kwam werken heb ik altijd bij grootstedelijke corporaties gewerkt. Daar waren meer mensen met dezelfde functie waar ik mee kon sparren. Dat is prettig, maar desondanks merkte ik op een gegeven moment dat er steeds meer tijd opging aan overleggen, werken met matrixen, et cetera. Ik kwam verder af te staan van de eigen mensen en de mensen waarvoor je er bent als corporatie. Mijn hypothese was dat ik beter op mijn plaats zou zijn in een kleinere corporatie. Ik wil graag resultaten boeken, wendbaarheid en snelheid zijn voor mij belangrijk.”

En, is die hypothese bevestigd?

“Jazeker. De ‘buitenwereld’ is nu veel dichterbij. Samen met twee collega’s en de directeur-bestuurder vormen we het MT. Dat betekent dat de lijntjes heel kort en informeel zijn, je komt elkaar tegen op de trap zogezegd. Maar Tablis is een kleine corporatie waar ik de enige manager Wonen ben. Omdat ik behoefte heb om te klankborden en mezelf wil behoeden voor de gedachte dat ik alles zelf wel weet, heb ik me aangesloten bij dit platform toen ik bij Tablis kwam werken.”

Wat zijn de voordelen?

“In al die tijd heb ik nog geen een keer gedacht: wat doe ik hier? Kjenning is sterk in het selecteren van onderwerpen en het vinden van kundige sprekers. Zij weten exact wat de ontwikkelingen zijn, alsof ze in je hoofd kunnen kijken. Omdat je maar één dag hebt moet je snel tot de kern komen. Dat vind ik een pré. De theorie wordt altijd getoetst aan de praktijk door discussie, opdrachten, interactie. De onderwerpen variëren van passend toewijzen, maatschappelijk rendement, veiligheid, anticiperen op krimp, leidinggeven tot nieuwe regelgeving. Er is een mooie balans tussen O(rganisatie) en P(rocessen).”

En de vertaling naar de praktijk?

“Een mooi voorbeeld is de brandveiligheid. Een onderwerp dat in het platform aan de orde kwam. Een hele zinvolle dag. Je kunt als corporatie wel aan alle wet- en regelgeving voldoen, maar dat wil nog niet zeggen dat dit voldoende veiligheid biedt aan de mensen die er wonen, denk aan ouderen. Op basis daarvan hebben wij de spreker uitgenodigd bij Tablis Wonen en dat heeft uiteindelijk geleid tot een integrale aanpak brandveiligheid. We zitten nu middenin dat proces.”

Over de platforms

Kjenning faciliteert ruim 25 platformsInspirerende netwerken voor professionals waarbij ontwikkelen uiteraard centraal staat. Kennis opdoen, delen en overbrengen. Voor sommige functies zijn inmiddels al meerdere groepen. Met en van elkaar leren van de ervaringen van uw vakcollega's in een persoonlijke én professionele setting, dat is hét doel in de Kjenning platforms! Door het continu “halen en brengen” ontstaat een hecht, professioneel én persoonlijk netwerk. 1 + 1 wordt 3!

Platforms in soorten en maten

Programma's worden altijd samen bepaald. Elk platform kent zijn eigen dynamiek en doelstelling. Van uitvoerder tot manager, van inkoper tot VvE beheerder. Van woonconsultent tot directeur-bestuurder. Rond vastgoed, financiën, woondiensten en meer.

Vrijblijvend kennismaken?

En? Komt u eens vrijblijvend snuffelen? Neem dan de proef op de som en kom voor het laagdrempelig introductietarief een keer kijken en proeven of uw platform u ook verder helpt in uw ontwikkeling en inspiratie. En aan een functioneel én gezellig netwerk!

Datum: 25-05-2017

Delen: