Blog

Terug aan de slag op anderhalve meter

Na maanden van zoomen, teamen, facetimen en skypen was ik echt wel blij dat er vanaf juni ook weer mensen in trainingen écht bij elkaar mochten komen. In juni was er nog een maximum aantal mensen per locatie en per juli is dat maximum ook vervallen.

Op anderhalve meter

De eerste keer in juni terug in de zaal was een aparte ervaring. De leergang was begin maart live gestart en toen Corona ons land binnenviel, is de training online voortgezet. Gelukkig konden we elkaar nu weer zien bij het laatste blok. Dat was toch wel bijzonder in vele opzichten. Het begon al met de reis naar Breukelen. Die ging vlot en zonder file. Op het immense parkeerterrein van Van der Valk stonden nog geen tien auto’s. Een deelnemer was met de bijna lege trein gekomen.

Anderhalve meter afstand houden gaat tijdens de leergang prima en bleek geen enkel probleem. Op de locatie zijn duidelijke looplijnen en in de trainingszaal staan de tafels op ruime afstand van elkaar.

Het vreemde, onwennige gevoel verdween al weer snel. Het was heerlijk elkaar weer te zien. Je ervaart dan wat je mist bij online trainingen. Dat is vooral de ontspannen interactie. Dan leer je elkaar kennen en krijg je een inkijkje in hoe iemand in het leven en werk staat. Dat is voor een deelnemer aan de Leergang Woonconsulent van onschatbaar belang.

Het verschil in dynamiek

Online trainingen kennen een andere dynamiek. Die zijn intensief en sterk inhoudelijk gericht. Aan het geven van betekenis, context, vinden van nuance in toepassing van de theorie en het ontdekken hoe je medecursisten in de praktijk werken, daar kom je in online training minder aan toe. Met zoom werken we wel in subgroepen met opdrachten, maar online zijn ook die toch wat meer inhoudelijk gericht. Als je elkaar live ziet, dan wijk je daar gelukkig toch meer vanaf. Hierdoor leer je collega’s kennen en ontstaat ook de ruimte om persoonlijke uitdagingen, dilemma’s en worstelingen met elkaar te delen. Zo ontstaat er herkenning: Wat bijzonder dat mijn collega in Eindhoven dezelfde dingen mee maakt als ik in Groningen. En ik maar denken dat het aan mij lag.

Het ontspannen samenzijn levert een andere dynamiek, waardoor ruimte ontstaat voor verdiepende en belangrijke persoonlijke inzichten. Voor vergaderingen of zeer functionele trainingen is online een prima uitkomst. Voor echt leren zal een mix nodig zijn.

Het nieuwe normaal

Inmiddels is het weer business as usual, maar dan wel op anderhalve meter. Ik ben inmiddels weer vaker op de trainingslocaties geweest en iedere keer werd het een beetje drukker. Inmiddels stond ik ook al weer een paar keer gewoon in de file.

Op de locaties gaat de anderhalve meter prima. Een aandachtspunt is wel de koffieautomaat. In het informele moment trekken mensen sneller naar elkaar toe en moeten we samen goed op de 1,5 meter blijven letten. En voor mijzelf is het een uitdaging de vaste pauzetijden, die het hotel hanteert om de groepen goed te spreiden, aan te houden.

Voor nu wens ik je alvast een fijne vakantie en ik kijk al weer uit om je te ontmoeten in september!

Harry Vlaar
trainer Kjenning

Datum: 17-07-2020

Delen: