Blog

Grijs en groen onderhouden en beheren met beeldgericht werken

In zijn functie als uitvoerder Infraclean bij Van Doorn – onderdeel van de Leeuwenstein Groep – heeft Willem Heikoop te maken met ‘grijs en groen’. Ofwel, het beheren en onderhouden van de grijze en groene buitenruimte. En dat is tegenwoordig meer ‘dan de stoep schoonhouden’. “We werken nu op een nieuwe manier: beeldgericht.”

Grijs groen, groen grijs. Wat dóen jullie eigenlijk?

“Je hebt ons vast wel eens gezien als je over de snelweg of door een buurt rijdt. Wij reinigen wegdekken, vangrails, tunnels, sluizen, bedrijfsterreinen, maaien bermen, et cetera. We leggen aan, onderhouden, maken schoon en beheren eigenlijk alles wat te maken heeft met de groene en grijze buitenruimte. Als uitvoerder Infraclean draag ik zorg voor een goede uitvoering van projecten. Denk aan de veiligheid op de werkplek, het aantal ingezette medewerkers, de hoeveelheid materieel, werken binnen het geplande tijdsbestek, noem maar op. Ik breng veel tijd door buiten, dan kijk ik of alles loopt en leg ik zaken uit waar nodig.”

Maar nu het beeldgericht werken: wat is dát?

“In ons vakgebied komt werken volgens beeldsystematiek steeds vaker voor. Het is een systematiek waarmee je de kwaliteit van de ruimte meet en beschrijft. Dat gebruik je richting de klant om goede afspraken te kunnen maken over onderhoud en beheer.”

Jaja. Mag ik de eenvoudige versie aub?

“Ik geef een voorbeeld aan de hand van de praktijk. Wij houden in een gemeente de trottoirs onkruidvrij en beheren het onderhoud. Vroeger maakte je een aantal malen per jaar een rondje met een veeg-/zuigwagen met van die staalborstels eronder. En dat was het. 

Tegenwoordig staat duurzaamheid hoog op de agenda, en dat betekent een andere manier van werken. Wij verwijderen onkruid nu bijvoorbeeld met een brander. Steeds meer brengen opdrachtgevers ook het beheer onder bij ons. Dan moet je goede afspraken maken over wat, hoe en in welke mate je precies beheert. En daar komt het beeldgericht werken en de training beeldgericht werken van Kjenning om de hoek kijken.”

Want?

“De grote vraag is natuurlijk: hoe meet je die kwaliteit van het onderhoud, en hoe beheersen wij die kwaliteit richting opdrachtgever? Dat komt tijdens de training aan de orde. Je werkt met vier niveaus, daar ‘hangen’ beelden/foto’s aan, met een toelichting. Bijvoorbeeld: bij dit niveau mogen 20 plantjes van 20 cm hoog op 100m2 staan. Dit is maar één ding hè. 

Het was een training met veel praktijk. We begonnen de ochtend met door ons aangeleverde foto’s van zaken die wij in ons werk tegenkomen. Daar spreek je over met elkaar. Vervolgens kwamen de meetmethodiek, de betrouwbaarheid daarvan en hoe je deze interpreteert aan bod. In de middag zijn we naar buiten gegaan, echt letterlijk samen kijken en beoordelen.”

Is dat lastig, hetzelfde beoordelen?

“Soms wel, 100 m2 is natuurlijk overzichtelijk en goed te beoordelen. Maar als het gebied groter is… Goed communiceren richting opdrachtgever is dan ook een voorwaarde, daar is op gehamerd tijdens de training. Niet alleen via mail en telefoon, maar echt samen naar buiten gaan. Naar hetzelfde veld kijken en tot eenzelfde conclusie komen. Zo voorkom je discussies achteraf.”

Overall is de conclusie?

“Ik ben zeer tevreden, het was lekker praktisch en is daardoor goed bruikbaar in mijn werk.”

Ook een incompanytraining?

De training Aan de slag met beeldkwaliteit is voor de Leeuwenstein Groep aangepast naar de eigen situatie en in company verzorgd. Heeft u ook een vraagstuk? Neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs. Samen zoeken we de best passende oplossing, passend bij uw vraagstuk en uw situatie.

Datum: 19-01-2021

Delen: