Blog

Huurrecht: hoe zit het eigenlijk met die rechten en plichten?

Hoe zit dat eigenlijk met onderhuur? En wat zijn de plichten van de huurder bij zelf aangebrachte voorzieningen? Astrid Plaatsman, administratief medewerker Verhuur bij Pré Wonen, volgde de training Huurrecht. “Dat het praktijkgericht was, vond ik erg prettig.”

Is werken in corporatieland een beetje leuk?

“Dat is heel erg leuk! Dat zeg ik met volle overtuiging want ik werk al 20 jaar bij Pré Wonen in verschillende functies. Dit voorjaar was ik toe aan een nieuwe uitdaging, ik ben altijd leergierig geweest en wil mijn hersenen aan het werk zetten. Per 1 juli ben ik administratief medewerker Verhuur.”

En? Bevalt de nieuwe functie?

“Jazeker. Het is een veelzijdige functie, alles wat met huuropzeggingen te maken heeft komt voorbij: inspectie van de woning inplannen, betaling stopzetten, asbestsanering inplannen, de advertentie voor de vrijgekomen woning maken, zodat deze weer aangeboden kan worden, et cetera.”

Waarom een training. Na 20 jaar bij een corporatie…

“…weet je toch alles wel, wil je zeggen? Natuurlijk weet je het een en ander als je al zo lang ergens werkt in verschillende functies, maar je kunt altijd meer kennis opdoen. Ik vind het een cadeautje van Pré Wonen dat ik de ruimte kreeg om deze training te volgen.”

Hoe was de training?

“Die voldeed prima aan mijn verwachtingen. De training begint met een aantal e-learningmodules. Daarin komen interactieve cases voorbij. Daarna kom je met de deelnemers een dag fysiek bij elkaar. Wij waren met 14 deelnemers van verschillende corporaties, vanuit het hele land en met allemaal verschillende functies. Een gemêleerd gezelschap. Dat heeft echt toegevoegde waarde, omdat het overal anders gaat. Je kunt dan discussiëren en ervaringen delen. Het was ook coronaproof, we zaten goed ver uit elkaar. Door de praktische insteek was de training laagdrempelig, dat is prettig.”

Nog even naar de inhoud: brand los aub

“Dat ging van rechten en plichten van huurder en verhuurder, schadevergoedingsplicht bij gebreken, woonfraude, tot aansprakelijkheid voor schade aan de woning. Maar ook onderhuur en de plichten van de huurder bij zelf aangebrachte voorzieningen. Een deel van de onderwerpen was voor mij het opfrissen van mijn kennis, maar wet- en regelgeving verandert natuurlijk ook, dus ik ben nu ook weer up-to-date op dat vlak.”

En nu?

“Nu ben ik een heel tevreden mens. Ik heb mijn kennis bijgespijkerd en vind uitdaging in mijn werk. Pré Wonen traint regelmatig bij Kjenning, omdat de organisatie het belangrijk vindt dat medewerkers zich ontwikkelen. Ik zag al genoeg interessante trainingen staan op de site, dus ik ben nog niet klaar.”

Datum: 14-08-2020

Delen: