Blog

Woonfraude: hoe pak je dat aan?

Soms worden woningen onder- of doorverhuurd, niet bewoond, of er vinden criminele activiteiten plaats. Woonfraude dus. Hoe herken je woonfraude? Hoe voer je het goede gesprek? En wat kun je doen om onrechtmatig gebruik te beëindigen? Joël van Splunter volgde de training Woonfraude.

Wat valt er onder Woonfraude? Criminele activiteiten?

“Ja, onder andere. Dan moet je denken aan hennepteelt, of dealen vanuit de woning bijvoorbeeld. Maar woonfraude is natuurlijk meer. Onderverhuur komt ook regelmatig voor, of leegstand. Dan wordt wel netjes de huur betaald, maar verblijven mensen ergens anders. Dat kan zijn in het buitenland, of bij familie in een andere woning.

Wat ook voorkomt is dat mensen één of zelfs meerdere koopwoningen hebben, die woningen verhuren en zelf in een sociale huurwoning wonen. Deze huurders aanpakken blijft lastig. Want wie bepaalt wat zij doen met hun koopwoning?

Hoe ga je als corporatie om met Woonfraude?

“Woonfraude kun je als corporatie natuurlijk niet toelaten. Als corporatie heb je een maatschappelijke functie, dus wil je woonfraude aanpakken. Zeker in deze tijd waar de wachtlijsten lang zijn en de woningnood groot is.

Bij de corporatie hebben we behoorlijk wat dossiers onder ons, helaas. Het liefst wil je dat het niet bestaat, maar dat is een utopie. En dus moet je zorgen dat je het herkent en er zo goed en effectief mogelijk tegen optreedt. Vandaar dat ik de training Woonfraude heb gevolgd.”

En hoe doe je dit in de praktijk?

“Door middel van een vijf-stappenplan, dat sprong er voor mij echt uit tijdens de training. Dat stappenplan begint met signaleren, vervolgens onderzoek doen door onaangekondigd op huisbezoek te gaan om het gesprek aan te gaan met de onderhuurder. Na dit gesprek de hoofdhuurder uit te nodigen voor een gesprek op kantoor, dossiervorming, en als laatste de gang naar de rechter om de woning terug te vorderen.

De insteek van de training was om de huurder vrijwillig de huur te laten opzeggen, zodat je niet naar de rechter hoeft. Dat is voor alle partijen beter. Natuurlijk is zo’n stappenplan niet in beton gegoten, iedere situatie is weer anders. Maar je hebt een goede basis, ik gebruik het ook echt in de praktijk. Nu moet ik er nog wat bij nadenken, het moet inslijten zodat het een automatisme wordt om het op die manier aan te vliegen.”

Veel opgestoken?

“Ja! De balans tussen theorie en praktijk was goed. Naast dossieropbouw, wet- en regelgeving op dit gebied, het voeren van tactische gesprekken, hadden de trainers ook nog een stuk of 15 uiteenlopende anekdotes uit de praktijk met daaraan gekoppeld hoe je daar mee omgaat. Heel praktisch dus. Net zoals de rollenspellen die we hebben gedaan. De feedback van de trainers en de groep die je dan krijgt is nuttig.”

Zelf ook aan de slag om uw kennis te vergroten? Bekijk hier de inhoud en data van de training Woonfraude

Datum: 22-01-2024

Delen: