Blog

Marlene Korevaar van Leystromen: "Op tijd in control voor de nieuwe privacywetgeving"

Voor de hele EU geldt met ingang van mei 2018 dezelfde privacywet: de algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Wat betekent dat voor corporaties? Leystromen ging proactief aan de slag en volgde de training Privacywetgeving en -bewustzijn om op tijd alles in control te hebben. Marlene Korevaar, manager Finance & Support: “Er valt bij ons nog wel wat aan te scherpen voor volgend jaar.”

Privacy is toch ook best wel een ingewikkeld ding?

“Dat is nu al zo en straks nog meer als de nieuwe privacywet in werking treedt. Wat leg je vast, wat mag je delen, hoe bewaar je gegevens? Is het bijvoorbeeld nodig dat een medewerker in een dossier kan zien dat iemand de huur soms niet op tijd betaalt omdat hij dementeert? Of heeft die medewerker er voldoende aan te weten dat een medische reden hiervan de oorzaak is om hier goed op te kunnen inspelen? Het is lang niet altijd nodig om tot in detail te weten hoe en wat om het werk goed te kunnen doen. Sterker nog, dat mag volgens de privacywetgeving vaak ook niet.”

Dat was niet voor iedereen duidelijk?

“Medewerkers vinden het werken binnen de kaders van de privacywet niet altijd gemakkelijk en dat is begrijpelijk. Ze vinden snel dat ze meer informatie nodig hebben om zaken goed te kunnen uitvoeren. Of ze weten niet precies wat wel en niet mag en handelen te goeder trouw. Leystromen heeft circa 10.000 woningen verdeeld over zes gemeenten in beheer, er zijn dus veel gegevens die bewaard, gebruikt en gedeeld worden door de medewerkers. Het is belangrijk dat hier op een goede manier mee wordt omgegaan volgens de nieuwe regels in 2018.”

En de goede manier is?

“Om daar inzicht in te krijgen heeft een groep van 15 medewerkers van Leystromen, bestaande uit HRM, control, communicatie, leidinggevenden en het projectteam AVG, de training Privacywetgeving & -bewustzijn bij Kjenning gevolgd. De nieuwe wetgeving en de gevolgen daarvan kwamen aan bod: hoe ga je om met datalekken, welke persoonsgegevens mag je aan derden verstrekken, hoe leg je zaken vast, hoe verstuur je informatie? Hoe zorg je ervoor dat iedereen in de organisatie zorgvuldig handelt en privacybewust is?”

Privacybewust???

“Ja, want daar begint het mee. Je kunt wel leuk beleid gaan maken, maar als medewerkers in de uitvoering niet weten wat de risico’s zijn, wat de rechten en de plichten zijn en wat de gevolgen zijn van niet handelen volgens de privacywet, dan schiet het niet op. Een beleidsstuk schrijven, op intranet plaatsen en dan denken: succes ermee, leidt nergens toe. Bewustzijn is de start voor zorgvuldig handelen. Deze training heeft ons geholpen om er op deze manier naar te kijken. En het maakte ook duidelijk dat ‘niets mag meer’ niet waar is. Het moet ánders!”

Ik zeg: uitrollen maar deze wijsheid

“Dat is ook wat we aan het doen zijn. Alle teams binnen Leystromen, denk aan Facility, Onderhoud, Leefbaarheid, gaan een training volgen die gericht is op het bewustzijn en de praktijk, specifiek op hun werkgebied. Dat doen we ook bij Kjenning, zij leveren maatwerk, precies toegespitst op onze wensen. Parallel aan die teamtrainingen gaat de werkgroep AVG verder met het ontwikkelen van beleid met betrekking tot de nieuwe privacywet: hoe moet het straks en hoe gaan we dat borgen.”

Ook à la carte aan de slag met privacy en privacybewustzijn?

Met een brede set aan trainingen voor bestuur en toezicht, management en medewerkers, van beleid tot praktijk, en met leuke én praktische onderdelen zoals bijvoorbeeld een nulmeting en mystery guests, biedt Kjenning altijd een maatwerkoplossing die past bij uw situatie. Neem contact op met onze opleidingsadviseurs. Samen zoeken we de best passende oplossing, passend bij uw vraagstuk en uw situatie.

Datum: 02-03-2018

Delen: